AWS Bulut Nedir ? AWS Özellikleri ve Sertifikaları
AWS (Amazon Web Services) bulut teknolojisi, dünyanın en hızlı büyüyen bulut hizmetlerinin genel adıdır. En çok bilinen Amazon S3, AWS ’nin bir parçasıdır. Güvenilir, düşük maliyetli ve kullanışlı olarak bilinen Amazon yan kuruluşudur. İşletmeler büyüdükçe devamlı sunucu ve optimizasyon ihtiyaçları her geçen gün artar. AWS, bu işletmelerin büyümesine yardımcı olmak için veri tabanı depolama, işlem gücü, içerik teslimi gibi hizmetler sunan bulut platformudur. GCP(Google Cloud Platform ), Microsoft (Azure), IBM SoftLayer gibi tanınmış şirketler, en büyük rakiplerinden olsa da AWS bulut bilişim sağlayıcısı, şu anlık bu alanın en başarılısıdır.
AWS Bulut Özellikleri Neler?
1- En Verimli İşlevsellik
Dünyanın en kapsamlı en popüler AWS bulut platformu, diğer bulut sunucularına kıyasla çok daha fazla derin işlevselliğe ve kullanışlı özelliklere sahiptir. Depolama, veri tabanı gibi altyapı teknolojilerinden makine öğrenimi, yapay zeka, analiz gibi yeni popüler teknolojilere kadar birçok özelliğe sahiptir. Aynı zamanda bu durum uygulamalarınızı, verilerinizi buluta taşımanıza hemen her şeyi daha kolay ve pratikçe oluşturabilmenize imkan tanır.
2- En hızlı inovasyon süreçleri
Başarılı şirketler, önde gelen devlet kurum ve kuruluşları, en hızlı büyüyen StartUp’lar maliyette avantaj sağlamak ve iş yükünü minimum seviyeye indirmek için Amazon Web Services kullanıyorlar. Ayrıca İşletmelerini dönüştürmek isteyen müşteriler, bu süreçte birçok teknolojiye ihtiyaç duyar. AWS bulut, bu teknolojilerin gelişimi için her geçen gün inovasyon hızını daha da arttırmaktadır. AWS bulut bilişiminden faydalanan milyonlarca müşreti, daha çevik ve daha hızlı inovasyon süreçlerinden geçer
3- En etkin ve aktif topluluk
AWS bulut bilişim platformu, dünya çapında en aktif çözüm ortakları ve müşretileri sayesinde en büyük ve dinamik topluluğa sahiptir. StartUp’lar, tanınmış kurum ve kuruluşlar dahil olmak üzere her sektörden müşteriler tüm kullanım örneklerini AWS’de çalıştırmaktadır . AWS çözüm ortağı, AWS bulut bilişimi alanında uzmanlaşmış binlerce sistem entegratörü ve AWS’de hizmet alınabilmesi için teknolojileri uyarlayan yazılım satıcısından oluşur.
4- En başarılı güvenlik önlemleri
Amazon Web Services (AWS) üst düzey güvenlik önlemleriyle yine müşterilerin tüm taktirini kazanmıştır. Günümüzde bulabileceğiniz en esnek ve güvenli bulut güvenliği ortamını sağlamaktadır. 117 AWS bulut bilişim hizmetinin tümü müşteri verilerini depoladığı gibi onları şifreleme imkanı da sunar. Ayrıca Askeri kurumların ve küresel bankaların güvenlik ihtiyaçlarını karşılama konusunda oldukça başarılı olmuştur.
Amazon Web Services (AWS) Bulut Bilişim Servisleri Nelerdir?
Amazon EC2 (Elastic Compute Cloud)
AWS bulutun en çok tercih edilen servislerinden birisi Amazon EC2 (Elastic Compute Cloud)’dir. Amazon EC2 kullanıcılarına AWS üzerinde Instance yani sanal makine oluşturma, düzenleme ve yönetme imkanı tanır. EC2 bulutta var olan sanal bir makinedir ve istediğiniz zaman çalıştırabilirsiniz. çok kısa sürede makinenizi ayağa kaldırabilirsiniz. Buna ek olarak, başka donanım birimlerine ihtiyacınız kalmaz. Ayrıca makinelerinizde download ve upload işlemleri çok hızlı gerçekleşir. Son derece güvenlik hizmeti sunar.
AWS Amazon S3
AWS bulut hizmetlerinden birisi olan Amazon S3 servisi, yedekleme işleminde kullanılmaktadır. Her boyutta veri ve nesne yedeklenebilir. Her türlü dosya klasör, belge ve resim depolama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Amazon S3 servisi maliyeti çok az ve ucuzdur. En kullanışlı özelliği her yerden her zaman ulaşılabilir olmasıdır.
AWS Lambda
AWS Lambda, bulut üzerine birçok işlevler çalıştırmanızı sağlar. Üstelik bu AWS bulut hizmeti yalnızca işlevlerinizi çalıştırdığınız taktirde ödeme yapmanızı ister. Bu durum kullanıcıları yüklü maliyet masraflarından kurtarır.
AWS Bulut Sertifikaları Nelerdir?
AWS sertifikaları, AWS bulut bilişimi bilgi birikimlerinizi başka platformlar aracılığı ile ispatlamanıza gerek kalmadan belgeleyen bir sertifikadır. BT pazarında en çok tercih edilen sertifikadır ve iş başvurularınızda sizlere kolaylık sağlar. Amazon Web Service (AWS) 12 farklı sertifika sunmaktadır. Bu sertifikalar 4 kategoriye ayrılmıştır.
Temel Seviye Sertifikalar
- AWS Certified Cloud Practitioner
Giriş Seviyesi Sertifikalar
- AWS Certified Developer -Associate
- AWS Certified SysOps Administrators -Associate
- AWS Certified Solutions Architect-Associate
Profesyonel Seviye Sertifiklar
- AWS Certified Solutions Architect-Professional
- AWS Certified DevOps Engineer-Professional
Uzmanlık Seviye Sertifikalar
- AWS Certified Advanced Networking-Specialty
- AWS Certified Security-Specialty
- AWS Certified Machine Learning-Specialty
- AWS Certified Database-Specialty
- AWS Certified Data Analytics -Specialty
- AWS Certified Alexa Skill Builder-Specialty
AWS bulut sertifikası almak isteyen kişiler bu yolculuğa öncelikle AWS Certified Cloud Practitioner ile başlamalıdır. Bu temel sertifika, AWS bulut servisleri hakkında genel bilgi ve becerileri sunar. Certified Cloud Practitioner’ı almaya hak kazandığınız taktirde yukarıdaki belirtilen sertifikalar ile AWS bulut teknolojisinde yükselişe geçebilirsiniz.