
IaaS Nedir? Nasıl Çalışır? – PaaS vs IaaS
Iaas (Infrastructure as a Service) yani Hizmet Olarak Altyapı, bulut teknoloji sağlayıcıları tarafından sağlanan ve kullanıcıların donanım ihtiyacına cevap veren bir hizmet modelidir. IaaS’de, yazılım ve sistemlerin sahibi bulutun kendisir. IaaS ile bulut sağlayıcıları, müşterilerine yedekleme, ağ ve işlemci altyapısı sağlar. IaaS modelinde müşteriler istedikleri program ve işletim sistemiyle çalışabilirler.
IaaS bulut modelinde kullanıcılar ihtiyaç duydukları işletim sistemi ve programlara internete bağlı oldukları herhangi bir noktadan istedikleri zaman bağlanabilirler. Böylelikle fiziksel olarak bir sunucuya sahip olmadan bulut bilişim çözümleri sayesinde herhangi bir noktadan son derece güçlü sunuculara bağlanabilir ve işlerini kesintisiz olarak yürütebilirler.
IaaS Nasıl Çalışır?
IaaS modelinde, bulut sağlayıcıları müşterileri için ihtiyaç duydukları ağ, donanım, veritabanı, güvenlik yazılımı ve hafıza gibi altyapı taşlarını sağlar. Müşterilerde ihtiyaçları doğrultusunda bulut üzerinden yazılımları yükleyerek kurum sorunlarına çözüm üretir. IaaS, işletmelere ölçeklenebilirlik ve esneme payı sunar. İşletmeler sadece ihtiyaçları doğrutulsunda ödeme yapar ve gerekli görüdükleri hizmetleri satın alırlar.
IaaS Bulut Bilişim Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
IaaS avantajları:
- Ölçeklenebilir olmasından dolayı gereksiz masraf riskini düşürür.
- IaaS müşterileri sadece ihtiyaçları doğrutulsunda ödeme yapar.
- Küçük çaplı kuruluşları erişmesi zor olacağı güçlü yazılım ve donanımlara kolaylıkla erişebilmesini sağlar.
- Kuruluşların dijital varlıklarını kontrollü bir şekilde büyütebilmesine olanak tanır.
- Donanım güvenliğini bulut sağlayıcısı sağlar.
- Geliştiriciler uygulamaları için altyapı oluşturmakla zaman kaybetmez.
IaaS dezavantajları:
- Servis sağlayıcısı bulut olduğu için kullanıcının istemediği teknik sorunlar ortaya çıkabilir.
- IaaS modeline erişebilmek için internet erişimi zorunludur.
IaaS vs PaaS
IaaS ve PaaS farklı ihtiyaçlara cevap veren bulut bilişim modelleridir. İkisi arasında farklara değinmeden “PaaS nedir?” sorusuna yanıt verilmesi gerekir.
PaaS Nedir?
PaaS (Platform as a Service) yani Hizmet Olarak Platform, ihtiyaca yönelik geliştirme ortamının hazır olarak sunulduğu bulut modelidir. PaaS modelinde bulut sağlayıcıları, bir yazılım geliştirilirken ihtiyaç duyulacak her türlü alt birimin, kütüphanenin ve yan uygulamanın yüklü olarak geldiği geliştirme ortamını sunar.
- IaaS sadece ihtiyaç duyulan donanımın ve temel yazılımın sağlandığı bulut modeliyken, PaaS modelinde hem donanım hem de geliştirime ortamı sağlanır.

Uzun süre Blogger’de acaaba.com adresinde yazılar yazdım. Genel olarak teknoloji, sanat ve psikoloji üzerine bir internet sitesi. Yaklaşık 3 yıldır aralıklı olarak siber güvenlik ile ilgilendim, 2 yıldır da profesyonel olarak bu alanda çeşitli çalışmalar yapmaktayım.