Paas Bulut Bilişim Nedir? Nasıl Çalışır?
PaaS (Platform as a Service) bulut bilişimi, uygulama yazılımlarını geliştirmek ve büyütmek için gereken bir takım donanım, yazılım ve bazı programlama dili araçlarını, müşterilere internet üzerinden sunduğu bulut modelidir. PaaS bulut bilişim teknolojisi, uygulama gelişticilerinin ve BT yöneticilerinin uygulama geliştirme esnasında gerekli olan altyapıyı oluşturmalarını sağlar.
PaaS bulut bilişim karmaşıklığın ve belirsizliğin ortadan kalkmasını sağlayarak, çevrimiçi bir platform üzerinde düşük maliyette maksimum hızda bulut hizmet sunumu modelidir.
PaaS Nasıl Çalışır?
PaaS bulut teknolojisi, işletmelerin maliyeti minumum seviyeye indirerek çevrimiçi platformlarda hizmetlere erişim sağlayan kusursuz bulut oratamıdır.
Uygulama geliştiricileri ve BT yöneticileri, PaaS bulut sayesinde çalışmalarında tam kontrol yetkisi kazanarak yazılım oluşturma, geliştirme, onları test etme ve yönetmek gibi faaliyetleri için geniş çalışma alanı ile esnekliğe sahip olma avantajlarını yakalarlar.
Genellikle yazılım geliştirmeye yönelik olan PaaS, müşterilerin ihtiyaçları doğrultusunda veri depolamalarını, gerekli yazılım ve çalışmarının test edilebilmesini sağlar. Aynı zamanda PaaS, şirket içinde uzak çoğrafi konumlarda bulunan ekip üyelerinin iş birliğini sağlayarak, farklı mekan ve zamanlarda geliştirme ortamına erişebilmelerini oldukça kolaylaştırır. Buna ek olarak PaaS bulut bilişim teknolojisinden faydalanan geliştiricilerin altyapı oluştururken endişe duymalarına gerek kalmaz. Çünkü PaaS onlara kusursuz geniş bir altyapı ve ortam sunarak veri gelişim, sorgulama ve sürdürülebirliklerine devam etmelerini sağlar.
PaaS Bulut Bilişim Avantajları Ve Dezavantajları Nelerdir?
PaaS Bulut Bilişim Avantajları
- Küçük bir abonelik ücreti karşılığında kullanıcıları yüklü miktarda yatırım maliyetinden kurtararak ekomik dengeyi sağlar.
- İnternet tabanlı olduğu için internet bağlantısının olduğu her yerde her zaman erişilebilirliği, basitliği ve ergonomik yapısı dikkat çeker.
- Kullanıcıların güncellemelerine gerek kalmadan otomatik olarak güncellenir. Yani PaaS bulut bilişim her zaman günceldir.
- PaaS bulut bilişimi, yapısında barındırdığı kod kitaplıkları ve hata ayıklama araçları ile geliştiricilerin kodlama sürelerini kısaltır, zamandan tasarrufu sağlar.
- Son derece sağlam güvenlik duvarlarına sahiptir.
- Ölçeklendirme yapılmasına olanak tanır.
- Geliştiricilerin birden fazla tarayıcılar için aynı zamanlarda çoklu platformlar için geliştirmeyi sağlar.
PaaS Bulut Bilişim Dezavantajları
- İnternetsiz oratamda depoalanan verilere ulaşmak imkansızdır. Yani internet olmadan bilgilerinize erişim sağlayamazsınız.
- Çoğu şirket müşterilerine verileri paylaşmamak konusunda güven veren yasal anlaşma imzalatsa da verilerin kontrol dışında olması kullanıcıları ister istemez endişelendirmektedir.
- PaaS bulut teknolojisinde, geliştiricinin kullandığı internet hızı yavaş ise hem yükleme hem de indirme uzun sürebilir. Bu nedenle kullanılan internetin hızlı olması gerek.
Uzun süre Blogger’de acaaba.com adresinde yazılar yazdım. Genel olarak teknoloji, sanat ve psikoloji üzerine bir internet sitesi. Yaklaşık 3 yıldır aralıklı olarak siber güvenlik ile ilgilendim, 2 yıldır da profesyonel olarak bu alanda çeşitli çalışmalar yapmaktayım.