Resim İçerisine Dosya Gizleme – Saklama (Linux – VİDEOLU) | Steganography
Steganogprahy ya da steganografi nedir? Yunancadan gelen steganografi “Gizlenmiş yazı” anlamına gelmektedir. Bir tür veri gizleme ve saklama tekniğidir. Savaş dönemlerinde, çeşitli örgütler arasında ve farklı amaçlarla kullanılan bir tekniktir. Bu yazıda ise sizlere Computer forensics’in alanına giren steganography tekniğiyle resim içinde dosya gizleme işlemini nasıl yapabiliriz anlatıyor olacağım…
Resim İçerisine Dosya Gizleme
Resim içerisine dosya gizleme aşamasında 4 temel şey kullanacağız. Bunlar;
- Kapak olarak kullanacağımız resim; yem.jpg
- Gizleyeceğimiz dosyaları içeren klasör; sır
- Sır klasörü içerisinde yer alan gizli yazımız; cok_gizli.txt
- Sır klasörünün .zip uzantılı versiyonu; sır.zip
Yukarıda gördüğünüz gibi çok gizli belgeyi sır klasörü içerisine koyup zipledim. Şimdi resim içinde dosya gizleme işlemimiz için cat komutunu kullanalım:
cat yem.jpg sır.zip > stegan.jpg
Komutunu uyguladıktan sonra içerisinde bulunduğumuz dizinde stegan.jpg adında bir resim oluşuyor. Bu resimde gördüğümüz şey ise bizim yem.jpg. Ama aslında o bir resimden fazlası 🙂
Şimdi kontrol etmek için içerisinde bulunduğum dizindeki eski dosyaları (sır klasörü, sır.zip ve yem.jpg) siliyorum. Unzip ile stegan.jpg’i açıp içerisindeki gizli belgeye erişeceğim… Bunun için de şu komutu uyguluyoruz:
unzip stegan.jpg
Ve gördüğünüz gibi içerisinde bulunduğumuz dizindeki son durum:
Resim içinde dosya gizleme işlemini başarıyla tamamladık ve içerisindeki dosyaya eriştik. Çoğunlukla CTF sorularında soru olarak sorulan bu tekniği CTF’lerde strings komutuyla birlikte kullanıyoruz. strings komutunu çalıştırdığınızda resim içerisindeki klasör ve klasörde yer alan gizli belgenin varlığı ortaya çıkıyor…
Bu yazıda hem steganography nedir sorusuna cevap verdik, hem de ufak çapta bir dosya gizleme işlemi yaptık. Bu işlem Linux işetim sistemlerinde yapılabildiği gibi Windows sistemlerde de yapılabiliyor. Çok yakında Windows için de bir yazı hazırlayacağım. Computer forensics hoşunuza gidiyorsa Scalpel ile Silinen Dosyaları Geri Getirmek yazım da ilginizi çekebilir…
Uzun süre Blogger’de acaaba.com adresinde yazılar yazdım. Genel olarak teknoloji, sanat ve psikoloji üzerine bir internet sitesi. Yaklaşık 3 yıldır aralıklı olarak siber güvenlik ile ilgilendim, 2 yıldır da profesyonel olarak bu alanda çeşitli çalışmalar yapmaktayım.
One thought on “Resim İçerisine Dosya Gizleme – Saklama (Linux – VİDEOLU) | Steganography”
Merhaba site site gezerken sizin sayfanızı gördüm.benim derdim twitttra yüklenmiş bir fotoğraf ve video mevcut ifşa görüntüleri yüz kısımları kırpılmış bir şekilde ifşa edilmiş.sizin sitenizde bulma sayfanızda bununla alakalı bir şeyler bulabilirmiyim.yani yüz kısımları belli olmadığından net olamıuorum.müsdettçen görüntüler fotoğrafta tek bir bayan ve duvar diğer video da bir erkek bir bayan duvar oturma grubu bunların dışında bir obje mevcut değil.cevabınızı bekliyorum iyi günler.