
Fotoğraf Sahte mi? – Fotoğraf Adli Bilişim Analizi | Fotoforensics
Daha önce hiç bir fotoğrafın sahte olup olmadığını merak ettiniz mi? Sahte fotoğraf nasıl anlaşılır? Bir fotoğraf gerçek mi nasıl öğreniriz? ve temel olarak fotoforensics yani fotoğraf analizi nedir? ve fotoğraf nasıl analiz edilir? sorularına cevap vereceğim.
Diyelim ki elinizde bir fotoğraf var ve bu fotoğraf üzerinde bir değişiklik yapılmış mı yoksa orijinal mi bunu nasıl anlarız? Burada imdadımıza ELA’yetişiyor. Peki ELA nedir? ELA (Error Level Analysis) Hata Seviyesi Analizidir. Fotoğraflarımızdaki hata seviylerini analiz ederek fotoğrafın sahte olup olmadığını incelediğimiz yöntemdir. ELA yönteminde, fotoğrafın sıkıştırma verileri kullanılır, bir fotoğraf ilk oluşturulduğundaki sahip olduğu sıkıştırma değeri tüm fotoğraf için aynıdır. Eğer aynı fotoğraf üzerinde sonradan bir değişiklik yapılırsa, fotoğraf kaydedilirken ki sıkıştırma değeri değişeceği için burada hata seviyesi analizi sayesinde fotoğrafın, resimin sahte olup olmadığını tespit edebiliriz.Tabi aynı sıkıştırma değeri kullanılırsa, tespit işlemi mümkün olmayabilir, zorlaşabilir.
Örnek olarak hemen sahte bir fotoğraf yaratalım. Çok sevdiğim bir köpek cinsi olan Golden Retriever:

Bu da Retriever’ın dilini maviye boyadığım sahte fotoğraf:

Şimdi bu gördüğünüz her iki fotoğrafıda ELA’ya yani Error Level Analysis’e sokalım. Hata Seviyesi Analiz testi için fotoforensics.com‘u kullanacağım. Web sitesine giriyor, ve dosya seç diyip sırasıyla her iki fotoğrafı da yüklüyorum:
Orijinal fotoğrafa ait ELA:
Şimdi ise sahte fotoğrafa ait ELA’yı inceleyelim:
Gördüğünüz gibi resim arasında bariz bir fark var. Dil kısmı, hemen dikkatimizi çekiyor. Mavi ile boyadığım dil, ELA testinde sıkıştırma farkından dolayı ortaya çıkmış durumda ve biz bu fotoğrafın sahte bir fotoğraf olduğunu, üzerinde oynanmış bir fotoğraf olduğunu anladık.
Bu yazıda sahte fotoğraf nasıl anlaşılır, fotoğraf üzerinde oynanmış mı yoksa fotoğraf gerçek mi nasıl tespit ederiz sorularını inceleyerek çözüme kavuşturduk. Eğer bilgisayarınızda, USB’nizde silinmiş verileriniz var ve onları kurtarmak istiyorsanız Silinen Fotoğrafları Geri Geri Getirmek adlı yazımı okuyabilirsiniz.

Uzun süre Blogger’de acaaba.com adresinde yazılar yazdım. Genel olarak teknoloji, sanat ve psikoloji üzerine bir internet sitesi. Yaklaşık 3 yıldır aralıklı olarak siber güvenlik ile ilgilendim, 2 yıldır da profesyonel olarak bu alanda çeşitli çalışmalar yapmaktayım.