SDN

SDN – Software Defined Network Nedir?

Genel Siber Güvenlik

SDN, uzun haliyle Software Defined Network yani Yazılım Tanımlı Ağ… Internet kullanıcılarının sayısının her geçen gün artmasıyla ağ yapılarında da çeşitli değişiklikler meydana gelmeye başladı. Bu yazıda da klasik ağ yapılarından farklı olan bir ağ yapısına, Yazılım Tanımlı Ağ’a değiniyor olacağım…

SDN Nedir?

Software Defining Network, fiziksel anlamda ağ düzlemini ve bu ağı kontrol eden mekanizmayı birbirinden ayırmakta olan yeni bir ağ yapısıdır. Düşük maliyetli, kontrol edilmesi kolay ve farklı entegrasyonlara müsait olan Software Defining Network, popülerliğini artırmaktadır.

SDN Yapısı ve Katmanları

Klasik ağ yapısından daha esnek ve yönetilebilir bir yapıya sahip olan ağ yapısı, openflow protokolünden yararlanmaktadır. Bu protokol sayesinde yazılım tanımlı ağınızı kolaylıkla programlayabilir ve farklı entegrasyonlara uyarlayabilirsiniz.

ağ katmanları

Software DefinedNetwork’ün Katmanları Nelerdir?

Yazılım tanımlı ağ, 3 farklı katmandan oluşmaktadır. SDN’in sahip olduğu bu katmanlar şu şekildedir:

  • Uygulama Katmanı (SDN Uygulaması): Bu katmanda ağ istekleri iletilir ve ağuygulamaların ağdan beklediklerini doğrudan kontrol katmanına API çağrılarıyla iletirler. Ayrıca, uygulama katmanı kontrol katmanıyla iletişim kurmak için openflow protokolünden yararlanır.
  • Kontrol Katmanı (Kontrol Ünitesi): Kontrol ünitesi olarak da karşılaşabileceğiniz bu katmanda tüm ağ operasyonları yönetilir. Bu katman, ağ yapısının mantıksal mekanizmasıdır. SDN Uygulaması’ndan gelen istekleri Datapath Katmanı’na iletilir. (Güvenlik duvarı bu katmanda yer almaktadır.)
  • Altyapı Katmanı (SDN Datapath): Altyapı katmanı veya Datapath olarak karşılaşabileceğiniz bu katmanda donanımın tam kontrolü yapılır. Ağ paketleri cihaza gönderilir ve cihazdan gelen paketler alınır. kontrol ünitesi ile iletişim kurabilmek için openflow veya benzeri bir protokol kullanılır.

Kısaca SDN, donanıma bağlı kalkmaksızın; donanımınızı farklı amaçlarla da kullanabilmenizi sağlayan bir ağ yapısıdır. Eğer konu hakkında detaylı bilgi sahibi olmak isterseniz buradaki bağlantıdan erişebileceğiniz wikipedia makalesini de inceleyebilirsiniz.

Bir cevap yazın