
Tersine Mühendislik – Reverse Engineering | Sıfırdan Siber Güvenlik
Herşeyin başında bilimi düşünelim, bilim nedir? Bilim ne yapar?
Bilim, doğadakı varlıkları inceler. Onların işleyiş yapısını, hareketlerini ve diğer parametreleri analiz ederek nasıl çalıştığını anlamaya çalışır. Kısaca bilim doğayı taklit eder. Belki de zaman zaman üzerine bir şeyler ekler. Peki bilim insanları bunu nasıl yapıyor? Tahmin edeceğiniz üzere burada tersine mühendislik işin içine giriyor. Bilim insanlarının yaptığı şey tam olarak tersine mühendislik.

Tersine mühendislik, var olan bitmiş bir programın, makinenin fiziksel yada dijital farketmeksiniz var olan bir yapının son halinin analiz edilerek nasıl yapıldığını anlama çabasıdır. Bilim adamları da örnek vermek gerekirse kuşları inceleyerek onların nasıl uçtuklarını anlayıp uçakları icat etmişlerdir.
Tersine mühendislik zor bir uğraştır. Hele yazılım alanındaysa vay halinize… Neden ? Çünkü dijital dünyada herşey programlama dilleri üzerine kurulmuştur. Örneğin C ile yazılmış bir programın kaynak koduna öyle hop diye ulaşamazsınız, yada Java ile.
İşte burada yazılmış, artık bitmiş programın kaynak koduna ulaşma işleminde tersine mühendislik teknikleri kullanılır. Bir java classını decompile ederek kaynak koduna ulaşabilirsiniz.
Bu işleme de tam olarak dissasemble deniyor. Assembly’e dönüştürülmüş bir kodun tekrar okunabilir hale getirilme işlemi…
Kaynak:
https://tr.wikipedia.org/wiki/Tersine_mühendislik
https://www.edx.org/course/cyber-security-basics-a-hands-on-approach

Uzun süre Blogger’de acaaba.com adresinde yazılar yazdım. Genel olarak teknoloji, sanat ve psikoloji üzerine bir internet sitesi. Yaklaşık 3 yıldır aralıklı olarak siber güvenlik ile ilgilendim, 2 yıldır da profesyonel olarak bu alanda çeşitli çalışmalar yapmaktayım.